NIEUW !!!! uniek in Drenthe

Nu praktijkcursus met 2-assige aanhangwagen (schamel/molenstel)

Nu praktijkcursus met 2-assige aanhangwagen (schamel/molenstel) meetellend voor Code95

Code 95

Verplichte nascholing voor huidige chauffeurs

Buschauffeurs hebben zeven jaar (van september 2008 tot september 2015) de tijd om de eerste 35 uur nascholing te volgen. Vrachtautochauffeurs moeten de eerste 35 uur nascholing ook binnen zeven jaar volgen; tussen september 2009 en september 2016. Daarna moeten de chauffeurs hun vakbekwaamheid iedere vijf jaar verlengen, steeds door het volgen van 35 uur nascholing.
CCV adviseert chauffeurs om jaarlijks een deel van de nascholing te volgen en niet alle nascholing op het laatste moment te plannen. Voor de verlenging van de vakbekwaamheid maakt dat namelijk niet uit. Als iedereen tot het laatste moment wacht zou er een capaciteitstekort bij de opleidingen kunnen ontstaan waardoor chauffeurs hun vakbekwaamheid niet tijdig kunnen verlengen.

Verplichte nascholing voor nieuwe chauffeurs

Iedereen die vanaf september 2008 (bus) of september 2009 (vrachtauto) zijn vakbekwaamheid heeft behaalt, valt direct binnen de vijfjaarlijkse nascholingscyclus. Voor nieuwe chauffeurs geldt dus niet de eenmalig langere termijn van zeven jaar die voor huidige werkzame chauffeurs wel geldt.

Nascholing: niet alleen verplicht, ook nuttig.

In de eerste plaats moet nascholing natuurlijk leerzaam zijn en bijdragen aan de doelen van de richtlijn maar het mag ook leuk zijn. CCV heeft samen met de sector geprobeerd om de nascholing zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de vraag van chauffeurs en werkgevers, zodat de nascholing een maximaal rendement oplevert.

Dit betekent dat:

  • Er heel veel keuze is
  • Een aantal praktijktrainingen is opgenomen waarbij de chauffeur achter het stuur plaatsneemt
  • De cursussen zeer praktijkgericht zijn.

 
Elke chauffeur kan in overleg met de werkgever zijn eigen programma samenstellen dat zoveel mogelijk aansluit bij de dagelijkse beroepspraktijk. Er is dus niet één vaststaand programma dat voor iedereen gelijk is. De enige eis is dat van de 35 uur nascholing een chauffeur minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining moet volgen.

Verlopen vakbekwaamheid

Stel dat het een chauffeur om een of andere reden niet lukt om aan de verplichte nascholing te voldoen, dan heeft dit heeft als gevolg dat hij zijn vak niet meer mag uitoefenen. Zijn vakbekwaamheid is als het ware verlopen. Als hij daarna besluit toch zijn oude vak weer op te pakken, dan moet hij die vakbekwaamheid weer vernieuwen. Dit doet de chauffeur door 35 uur nascholing te volgen. Pas na 35 uur nascholing mag hij weer beroepsmatig rijden. Hij hoeft dus niet opnieuw een examen te doen.

Zowel vrachtwagen- als buschauffeur?

Als een chauffeur in het bezit is van zowel een chauffeursdiploma voor personenvervoer als voor beroepsgoederenvervoer, dan hoeft hij slechts één keer 35 uur nascholing te volgen per 5 jaar en niet 70 uur.

Vrijstellingen nascholing

Op dit moment hebben sommige groepen chauffeurs vrijstelling van het chauffeursdiploma. Het merendeel van deze vrijstellingen blijft bestaan. Brandweerlieden, politiemensen en dergelijke vallen onder de vrijstelling.

 

35 % subsidie op de rijopleidingen mogelijk (wel aangesloten bij SOOB)

Code95 met E- Learning

Code95 met E- Learning

Code 95 in 1 week

Code 95 in 1 week

Waarom kiezen voor Nijland Verkeersscholen

  • De E-learning is door jou als chauffeur te volgen waar en wanneer jij wil
  • Productiviteitsverlies wordt beperkt
  • Je zit niet 35 uur in de klas maar slechts 10 uur
  • De uren-in-de-klas kunnen eventueel ’s avonds of op zaterdag worden gevolgd
  • De cursuskosten zijn lager doordat de docent niet fysiek aanwezig hoeft te zijn E-learning biedt nieuwe didactische mogelijkheden; sketches, animaties en vraag- en antwoord spellen versterken het leereffect. Iedere nascholingscursist krijgt hulp en support van een digitale coach
  • Altijd vriendelijk en goed geschoolde instructeurs

 

 

WhatsApp